‘Deal of the century’ of routekaart naar de apartheid?

Het is ongelooflijk dat één wereldleider ervan overtuigd is dat hij de enige is die alle wereldproblemen kan oplossen en de beste is om te beslissen hoe zaken moeten worden opgelost. Dr. Itamar Shachar zal komende vrijdag een conferentie in Antwerpen leiden met Inès Abdel Razek en Mahmoud AbuRahma over de huidige situatie in de processen om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen.

Een publiek debat over het Trump plan, georganiseerd door “Een Andere Joodse Stem”

Vrijdag, 14 februari 2020, 20u00

Elcker Ik Centrum, Breughelstraat 31, 2018 Antwerpen

*

Op 28 januari presenteerde de Amerikaanse president Trump een plan dat volgens hem het Israëlisch-Palestijnse conflict kan oplossen. Het onvermogen van het plan om dit doel te bereiken bleek al bij de presentatie, waarbij alleen de Israëlische premier Netanyahu aanwezig was. De president van de Palestijnse Nationale Autoriteit, Mahmoud Abbas, weigert het plan te aanvaarden, omdat het geen rekening lijkt te houden met de Palestijnse zorgen of belangen. Critici hekelen het plan omdat apartheid en het opheffen van de rechten van de Palestijnse vluchtelingen hiermee genormaliseerd worden. Israëlische politici lieten weten dat het plan hun langverwachte aspiraties om delen van de Westelijke Jordaanoever officieel te annexeren ondersteunt, intenties die ook door Benny Gantz, Netanyahu’s belangrijkste uitdager bij de komende Israëlische verkiezingen op 2 maart, gedeeltelijk worden gesteund.

De Belgische en Europese leiders hebben een ambivalent standpunt ingenomen en voorkomen op deze manier dat ze een uitdaging vormen voor de Amerikaanse hegemonie of voor de voortdurende schending van de Palestijnse mensenrechten door Israël.

Om het plan van Trump en het Israëlische beleid te keren, nodigt Een Andere Joodse Stem twee prominente Palestijnse activisten uit om hun mening te geven over het plan, evenals over de huidige impasse waarin de Palestijnen verkeren en de mogelijkheden om verder te komen.

We verwelkomen:

Inès Abdel Razek, advocacy director voor het Palestine Institute of Public Diplomacy, een Palestijnse advocacy NGO gevestigd in Ramallah.

Mahmoud AbuRahma, die 18 jaar lang het internationale pleitbezorgers- en procesvoeringsprogramma in het Al Mezan Centre for Human Rights in Gaza beheerde, en nu werkt aan antiracisme in Europa.

Zij krijgen gezelschap van Dr. Itamar Shachar, lid van Een Andere Joodse Stem. Hij werkte in de Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha – Legal Center for the Freedom of Movement, en is momenteel een FWO-postdoctoraal fellow aan de vakgroep Sociologie aan Gent Universiteit.

De discussie vindt plaats in het Engels, maar Een Andere Joodse Stem verwelkomt de deelname van het publiek ook in het Nederlands, Arabisch of Hebreeuws.

U bent welkom op vrijdag 14 februari 2020 om 20:00 uur in het Elcker Ik Centrum, Breughelstraat 31, 2018 Antwerpen. Vrije toegang.

*

Facebook evenement:  https://www.facebook.com/events/201772360967005/

+

Voorgaande

Nog een Joodse stem op het plan van Trump: geen vrede zonder gelijkheid en wederzijds respect

Engelse versie / English version: Deal of the century or roadmap to apartheid?

++

Aanvullende lectuur

  1. Oplossing met twee staten is de enige uitkomst voor het Israëlisch-Palestijns conflict
  2. Stemming in de Kamer over een resolutie tot erkenning van Palestina
  3. Een exclusief Plan voorgesteld zonder rekening te houden met een betrokken partij
  4. Een Andere Joodse Stem over het Trump plan: Geen vrede zonder gelijkheid en respect

One thought on “‘Deal of the century’ of routekaart naar de apartheid?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.